Annons:
Etikettutrustning
Läst 11653 ggr
[chouwa]
2009-11-12 22:22

Repgrimmor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att gå in i en ridsportsbutik kan göra vilken hästägare som helst förvirrad. Där finns mängder av utrustning för både dig och din häst och ofta känner man ett omedelbart behov av att äga någonting av allting. Men frågan är om vi verkligen behöver all denna utrustning? Jag vågar nog säga att svaret är nej. Och hur sorterar vi då ut vad vi behöver och inte? Givetvis är svaret på den frågan individuell..

Ett "redskap" som för mig är väldigt viktigt är Repgrimman.

En repgrimma är precis som det låter en grimma av rep och förhoppningsvis korrekta knutar på denne. Anledningen till att man använder en repgrimma istället för en vanlig nylon eller lädergrimma är för att den vanliga grimmans stycken är väldigt breda, vilket leder till att det blir en stor tryckyta och det i sin tur leder till att hästen blir väldigt stark. Men den vanliga grimman har dessa breda stycken för att förhindra skador och den går lättare sönder än en repgrimma.

Så skall man binda upp hästen gör man det alltid och utan undantag i en vanlig grimma och inte i en repgrimma - skulle hästen försöka slita sig går hästen sönder före grimman! Av samma anledning plus den ökade risken för
att hästen fastnar skall du heller inte låta hästen gå med repgrimman i hagen. Repgrimman är, med sin betydligt mindre tryckyta och knutarna som ger punkttryck, en arbetsgrimma. Den gör det lättare att hantera hästen och att hjälpa den förstå vart/vad du vill, och inte vill.

För att repgrimman skall fylla sin funktion, vara bekväm för hästen att ha på sig och inte göra illa hästen är det viktigt att den sitter korrekt. Att beskriva exakt hur en repgrimma skall sitta utan att visa är i princip omöjligt eftersom att hästarnas huvuden ser olika ut.
Det som är viktigt är att knutarna inte ligger mot hästens mjukdelar. Man kan säga att knutarna skall sitta strax nedanför och strax ovanför hästens ganascher.

Väldigt viktigt är det att grimman inte sitter för långt ner på hästens nosrygg. Nosryggen är skör och sitter den för långt ner kan den lätt gå av vid ett kraftigt ryck. Knutarna skall vara reglerbara så att du kan få dem att sitta rätt på just din häst och repen skall inte vara töjbara!

Korrekt.gif
Den här bilden visar hur en repgrimma sitter, korrekt justerad.

Sandra

_Källa:
Lisbeth Johnson
Bok: Horsemanship
Hemsida: http://www.freshway.se/_

Annons:
Lorita
2009-11-13 20:48
#1

Jag är lycklig ägare till två riktiga repgrimmor, tyvärr så säljs det ju väldigt sladdrigt mjuka (tex på hööks)

Däremot så gillar jag hööks rep, det funkar perfekt för mig och mina hästar och till rätt pris Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Dior
2009-11-14 10:15
#2

Vad är skillnaden vid användningen av de olika repgrimmorna, de "sladdriga/mjuka" och de lite stelare? Har själv en av varje, som jag fick med till Leka då jag köpte henne.

Måste säga att jag tycker den mjuka verkar vara mer bekväm. Men har det att göra med kvaliten/tålighet?

/Therese.

Medarbetare på Arabiska Fullblod och Westernridning iFocus

Lorita
2009-11-14 10:29
#3

Dom hårda är mer distinkta sitter bättre och stadigare, jag upplever en mer direkt kommunikation med hästen när repgrimman är fastare.

Sen ska man ha ett rep med tyngd och jag vill ha bommull, jag kan inte med dom i syntet som finns på marknaden även om visa har tyngd i sig.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Lorita
2009-11-14 13:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Här är en bild med Ametist 9 månader med repgrimma på Skrattande

Han är inte luggsliten utan tigrar får längre svarta hår än vita på vintern Tyst

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Salish
2009-11-24 20:19
#5

Bra artikel! En fråga bara, om man ska rida med repgrimma, var fäster man då tyglarna? Repgrimman har ju inga ringar på sidorna.

Amantha
2009-11-24 20:36
#6

Jag andvänder repgrimma på min ponny. Det är en välldigt mjuk och slapp men jag tycker den sitter bekvämt på henne.

Annons:
Lorita
2009-11-24 21:11
#7

#5 du fäster  dom där du fäster repet under grimman

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




CelsiusT
2009-11-25 01:45
#8

#5 Antingen kan du fästa dom i ögglan på undersidan, där man fäster repet. Då blir funktionen väldigt lik en bosal. Annars kan man fästa dom runt om dom två repen som går åt olika håll från knutarna (alltså inte på den sida om knuten som ligger över nosen utan på andra sidan knuten, men tänk på att få med båda repen), då blir funktionen mer som en sidepull.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Upp till toppen
Annons: