Annons:
Etikettinlärning
Läst 31387 ggr
CelsiusT
11/7/10, 11:30 AM

Att rida med halsring

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En halsring används oftast istället för tyglar och träns, det är en ring som sitter bara runt halsen på hästen på ett sådant sätt att ryttaren kan hålla i den när man sitter på hästens rygg.

Vad är en halsring?

En halsring används oftast istället för tyglar och träns, det är en ring som sitter bara runt halsen på hästen på ett sådant sätt att ryttaren kan hålla i den när man sitter på hästens rygg. En halsring brukar normalt sett bestå av platsbehandlat rep av bomull eller hampa så det blir lite styvt och håller formen av en ring, men man kan lika gärna rida med ett grimskaft, läderrem (ex engelska stigläder), vanligt rep eller något annat man kan hitta på. När man börjar rida med halsring är det bra om hästen redan är välriden och svarar bra på vikt- och skänkelhjälper eftersom man främst använder dessa när man rider med halsring.

Vilka hjälper kan jag ge med en halsring?

Det jag anser att man i första hand har halsringen till är stopp/nödstopp, men vanligt är att man även använder halsringen till neckreining vilket innebär att man styr hästen genom att lägg an ringen mot utsidansidan på hästens hals. Vissa använder halsring för att slippa rida med träns på hästen och använder då halsringen i allt arbete där man normalt sett har träns, andra rider med det då och då som en kul och nyttig övning eller under övergången till att kunna rida helt utan någonting på hästen.

Lära hästen förstå hjälperna

Viktigt att tänka på när man sätter igång är säkerheten, sätt inte på en halsring och rid utan träns + tyglar/grimma + grimskaft om hästen inte är van att förstå hjälperna från halsringen. Ha alltid tyglar eller ett grimskaft att hålla i som en nödstopp tills hästen lärt sig hjälperna från halsringen, vi vill inte ha några olyckor!

Vi börjar med det viktigaste hästen måste kunna - stopp!

Jag börjar alltid helst arbeta från marken, dels för att jag har mer kontroll där och dels för att jag kan få renare hjälper och därför färre bitar att plocka bort till ett färdigt moment och det i sin tur blir enkelt för hästen att förstå. Backa för halsringen - från marken

För att få ett bra och väl befäst stopp så vill jag att hästen ska tänka bakåt när jag ger signalen att stanna. När jag backar hästen ger jag därför signalen för stopp, dvs jag sätter mig djupt i sadeln med tunga ben och tar sedan lätt i tygeln, fast vid stillastående Dessa två moment hänger för mig ihop. När jag vill stoppa hästen så ger jag stopp-signal med sätet i första hand, och när man rider med halsring så lägger man den an mot hästens hals, ganska nära bålen.

Så det jag börjar träna är helt enkelt att gå undan från tryck mot halsen. Det gör jag genom att när hästen är stillastående ge ett litet lätt tryck mot halsen, vänta (inte väntar) och direkt när hästen lägger vikten bakåt så försvinner trycket - eftergift, och jag berömmer. Om hästen inte inom en minut lagt vikten bakåt så ökar jag trycket och väntar, lägger den inte vikten bakåt så ökar jag trycket igen, osv tills hästen lägger vikten bakåt och då släpper jag - eftergift och beröm. Jag övar på detta tills hästen lägger vikten bakåt redan vid första trycket. Sedan gör jag samma sak men att då ska hästen flytta en hov bak, sedan två steg bak osv. När hästen kan backa för lätt tryck mot halsen är det dags att börja med halsringen. Jag sätter på halsringen och ser till att hästen inte är rädd för halsringen och sedan kan jag börja träna. Här ställer jag mig nu bredvid hästen (vid sadelläget) och håller i halsringen som om jag satt på. Härifrån gör jag samma övning att gå undan för tryck men nu med hjälp av halsringen.

När hästen kan backa undan för tryck från halsringen mot halsen går vi över till övningen att stanna. Här är det smart att ha grimma och grimskaft på hästen, utöver halsringen, som en extra säkerhet (som på bilden nedan). Jag börjar med att skritta hästen framåt medan jag går bredvid sadelläget och håller en hand i halsringen och en i grimskaftet. Jag lägger an halsringen och stannar inte hästen så ökar jag trycket tills hästen stannar eller så tar jag i grimskaftet så att hästen stannar, ger eftergift både i grimskaft och halsring och berömmer och tränar vidare. Rida med halsringen - i början använder jag ringen och tyglarna samtidigt, så man får en extra säkerhet

När hästen förstår att stanna enbart med hjälp av halsringen börjar jag träna uppsuttet. I början har jag både halsring och träns + tyglar eller grimma + grimskaft. Nu när jag sitter på hästen börjar jag om från början, men nu kan förhoppningsvis hästen redan övningarna och vi kommer snart att ha arbetat igenom dem. Jag börjar stillastående att be hästen att backa för tryck från halsringen, direkt hästen lägger vikt bakåt släpper jag efter och berömmer. Fortsätter övningen tills jag kan få hästen att backa med alla 4 hovarna enbart med tryck från halsringen.

När detta fungerar går jag vidare till att få hästen att stanna för tryck från halsringen genom att: när hästen går framåt, lägger jag an halsringen samtidigt som jag med sätet ger stopp-signal, stannar inte hästen så ökar jag trycket tills den stannar eller så tar jag i tygel/grimskaft, direkt hästen stannar ger jag eftergift och berömmer. När hästen kan stanna enbart för tryck från halsring och stopp-signal med sätet i skritt, går jag vidare till att träna i trav och sedan även i galopp.

Ber hästen backa, hästen funderar - och sedan backar den och jag ger eftergift direkt

bild: Ber hästen backa, hästen funderar - hästen backar och får då direkt sin eftergift

Att styra hästen med halsringen

Om du ska kunna styra hästen på ett vettigt sätt med hjälp av halsringen så bör hästen kunna neckreining, alltså att gå undan från tryck av tygel/halsring mot sidan på halsen. Bra är att börja öva detta vid vanlig ridning först, men självklart kan man låta halsringen vara med redan från början om man vill. Bra är om hästen är välriden och svarar bra på hjälper från säte och skänkel när man börjar med neckreiningen.

Jag lär in nackreining genom att rida på lång tygel och när jag svänger så utgår jag från sitsen först och främst, ska jag svänga höger så sätter jag mig på vänster sittben och eventuellt lägger jag till vänster skänkel om det behövs, samtidigt vrider jag min överkropp något åt höger med händerna brett isär så vänster tygel hamnar mot hästens hals och höger tygel går ifrån halsen. När jag tränar neckreining använder jag mig av serpentiner över ridbanan för då får man till många svängar som är så pass långa att hästen hinner med att uppfatta alla signaler och jag hinner med att få ihop alla hjälperna på ett vettigt sätt innan jag ska sluta att ge hjälperna.

När hästen kan neckreining kan man göra samma övning med halsringen, bra är att i början ha både halsring och tyglar under övningen. Det krävs en del träning, men snart kan man rida med enbart halsring.

Neckreining - att styra hästen genom att lägga tygel/halsring mot hästens hals och låta häten gå undan för trycket

_bild: träning av neckreining - att svänga för tryck mot halsen
_

Helena (CelsiusT)

Källor: Egna erfarenheter och kunskaper Bilder tillhör: CelsiusT

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
740tjejen
11/10/10, 4:52 PM
#5

Bra artikel. Hoppas jag når dit nån dag.

[chouwa]
11/10/10, 6:09 PM
#6

#5: Med tålamod och träning så! :-)

Jätte bra artikel!

Annons:
CelsiusT
11/10/10, 6:25 PM
#7

#5 Som Chouwa säger så är tålamod och träning nyckeln. På bilderna rider jag min unghäst, 4år. Och hon kan nästan lika mkt på halsringen som hon kan med repgrimma/bosal/träns =) Har tränat med halsring likaväl som jag tränat med all annan utrustning, variation är bra. Hon gillar bättre att få direktiv från halsringen =)

Medarbetare på westernridning.ifokus

Glamgirl
11/10/10, 6:29 PM
#8

Vilken bra artikel! Denna har jag väntat på! :-D

/ Lina
Medarbetare på Vinthundar iFokus

740tjejen
11/10/10, 6:53 PM
#9

Jo, Rider dock bara 2 gånger i månaden då jag inte har egen häst än.

Birke
11/10/10, 6:57 PM
#10

Bra artikel :)

xcandygirl
12/7/10, 12:10 PM
#11

åh, skulle vilja prova haha :)

thicha
2/3/12, 10:48 PM
#12

Underbart!! halsring är ett mål jag har!! Jag vill ha så mkt tips och tricks jag bara kan få, jag suger åt mej som en svamp för jag har två 1,5 åringar i hagen som jag enbart ska köra med NH träning, inga piskor, inget tvång, inga bett, inga sadlar med bom… Men jag kommer behöva hjälp av folk som tränat många år med detta,.. Letar efter någon som kan komma över sen och hjälpa mej lite..


CelsiusT
2/4/12, 5:09 PM
#13

#12 Sadel med bom är ju faktiskt snällare många gånger än bomlös. Det är inget man använder som "tvång" och absolut inget man ska se som något negativt. Sadel med bom har man för att fördela trycket så hästen har lättare att bära dig. Se bara till att ha en bra sadelmakare som hjälper dig att prova ut en bra sadel som passar dina hästar.

Prova själv att gå på långvandring och bära tungt i en ryggsäck utan sele/bom i. Fruktansvärt påfrestande för ryggen.

Piskor behöver inte heller innbära att man piskar hästen utan kan användas som en förlängd arm, behöver alltså aldrig användas som drivande.

Att rida med halsring är verkligen kul. Man får en helt annan kommunikaiton med hästen.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
Lorita
2/4/12, 5:10 PM
#14

#13 underbart bra skrivet Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




sofiek90
2/6/12, 1:09 AM
#15

Med halsring och ett spö som hjälp kan man göra sånt som Maria gör på videon :) Jag kan intyga att dom är så duktiga , då jag sett det och vart där med Wiktor :)

http://www.youtube.com/watch?v=WpFgKVsFCTA

MVH

Sofie

[mrsone]
6/4/12, 7:10 PM
#16

Det handlar väl egentligen inte om att styra hästen med halsring utan med kroppen! halsringen använder jag väl mer för att det är snyggt och lite mer behagligt och just för förtydlande! … Men när jag svänger eller stannar ska man aldrig använda sig utan halsringen utan av sitsen och kroppspråket.

CelsiusT
6/8/12, 2:03 PM
#17

"16 för mig där det en kombination. Jag använder mig av neckreining i vanliga fall och då ärdet smidigt att göra det även med halsringen. Men hur man vill göra är upp till var och en.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Mollie2
6/24/12, 12:12 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Jag rider med halsring (frihetsdressyr) och måste säga att det är en underbar känsla att kunna styra hästen med endast benen och rösten och såklart vikten. Ibland stuntar jag till och med i att ha ring runt halsen på hästen, då jag känner att jag endast har den som ett "säkerhetsbälte". Jag använder det knappt.

Slänger in en bild på mig och min New Forest, när vi rider frihetsdressyr. Dock hoppar vi på denna bild, men annars sysslar vi med western och har gjort det sedan 2006.

Brollan1
6/24/12, 10:46 AM
#19

Haha, jäkligt snyggt.

Den bilden påminner mig om framsidan på en av parelli:s böcker där  hoppar Pat en häst prexis som du gör utan sadel och bett men han har ingen halsring på den bilden.

Du får ta "Parelli" som mellan namn. ;-)

Lycka till

"Gör det lätt att göra rätt och jobbigt att göra fel, hästen får välja vilket den vill och lära sig av det"

Brollan1
6/24/12, 2:01 PM
#20

Måste korrigera mig Pat hade en halsring men en svart en på en svart häst, svårt att se först.

"Gör det lätt att göra rätt och jobbigt att göra fel, hästen får välja vilket den vill och lära sig av det"

Annons:
Mollie2
6/24/12, 4:24 PM
#21

Tack!

Jag vet inte så mkt om den mannen, mer än att han är en känd hästkarl, hehe.

Denna kommentar har tagits bort.
Mantissa
8/30/12, 9:27 AM
#23

Hur fungerar halsring om man kombinerar ridning med körning? Där ska ju hästen gå emot trycket, och i ridningen ska den gå ifrån. Förstår hästen skillnaden?

CelsiusT
8/30/12, 1:55 PM
#24

#23 Det tror jag absolut! Det blir ju inte alls samma tryck som av lokorna. Kan du flytta din häst i stallgången genom att ge tryck på halsen/bringan eller går hästen emot även där? Jag tror att hästarna mycket väl kan bedömma skillnaden på när det är arbete med vagn och när det är annat jobb.

Medarbetare på westernridning.ifokus

LinaN
9/9/12, 3:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

#23 min kallbloding har inga som helst problem att skilja på stadigt tryck i sele och stadigt tryck med hand/carrotstick eller skänkel.

Första gången vi satte riktig vikt på honom så haka vi på en volvo i friläge och släppt handbroms. Han blev fundersam, försökte gå åt sidorna men trycket kvarstod, jag bad honom milt att gå framåt, han försökte och tyngden tog emot, jag berömde försöket och bad honom sen att gå framåt igen och så höll vi väl på en 3-4 gånger innan han la så mycket energi i att gå framåt att bilen kom i rullning. Sedan dess har inget dragande i selen vart några problem ;)

Sen en bröstsele vart ju kanske inte bästa selen att dra tungt i men det fungerade och nu hade vi testat så det blev inget dramatiskt när vi spände för vagnen på riktigt för första gången sedan.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

LinaN
9/9/12, 3:16 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

och för sakens skull måste jag lägga in en bild då han är för vagn första gången också.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Upp till toppen
Annons: