Annons:
Etiketthästens-anatomi
Läst 6918 ggr
Dior
12/10/09, 8:29 PM

Muskelspänning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vanligtvis finns det alltid en viss spänning i musklerna, sk. muskeltonus. Den spänningen släpper endast vid sömn eller medvetslöshet. Muskelspänning är en överdriven spänning där en del eller hel muskel stannar i spännt läge, istället för att slappna av och mjukna.

Till en början kanske hästen bara verkar slö, vill inte böja sig riktigt åt ena hållet eller ogärna lyfter ena benet.

En viss spänning i muskeln kan gå att känna även tidigt, om man då drar fingrarna över hästens kropp. Muskeln känns då som en spänd sträng.
Ca 3-5 månader efter att muskeln blivit spänd övergår spänningen till knutor/knölar. 30% av muskeln kan då vara i nedsatt eller helt ur funktion.

Leka7.JPG

Vid muskelarbete bildas slaggprodukter i muskler. Näring, celler och syre transporteras, via blodet genom muskeln och får då med sig slaggprodukterna ifrån muskeln. Vid en muskelspänning strömmar blodet sämre och därmed även näring och syre. Detta gör att även slaggprodukter blir kvar och muskelns möjlighet till prestera något arbete försämras.

Andra muskler tar gärna över de arbeten den spända muskeln skulle utfört, och riskerar att bli överansträngda. Det i sin tur gör att den redan spända muskeln kan förvärras.

Finner man en liten stumhet i hästens muskel, kan det räcka med att tillkalla massör. Har hästen mycket ont så bör en veterinär titta på hästen.

Källa: Hästhälsan/Eva Gran Bilder: Dior

/Therese.

Medarbetare på Arabiska Fullblod och Westernridning iFocus

Annons:
Lorita
12/11/09, 9:32 AM
#1

Kort bra och tänkvärt Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




Dior
12/11/09, 9:38 AM
#2

Flört

/Therese.

Medarbetare på Arabiska Fullblod och Westernridning iFocus

Vilda-Matilda
12/12/09, 11:29 AM
#3

Mycket bra! Absolut värt att tänka på Glad

Upp till toppen
Annons: