Hästens anatomi

Ekvint Herpesvirus 1

2009-12-11 14:11 #0 av: Dior

Ekvint Herpesvirus 1, också kallad abortvirus, är mycket smittsam och orsakar abort hos 90% av de dräktiga ston som smittas

Symtom

Abortviruset kan ge sjukdom i tre olika organsystem: Luftvägarna, Livmodern och det Centrala Nervsystemet.

Mellan 3 veckor och 4 månader efter att stoet har smittats sker aborten, och kan komma utan förvarning. Ibland uppstår luftvägsymtom först.

Abort kan ske från 5:e dräktighetsmånaden, men vanligast vid 9:e och fram till beräknad fölning. Om fölet föds levande, från ett sto som smittats av abortviruset kan fölet ha gulsot, svårt att andas och dör i allmänhet inom 3 dagar.

Överföring och smitta

Det är väldigt hög smittorisk av abortvirus. Viruset finns i moderkakan, fostervätskor och fostret själv. Stor vikt läggs därför i att genast avlägsna och förstöra detta för att förhindra spridning. Även stoets flytningar vid första brunsten efter aborten kan innebära smitta.

Under 4-6 månader efteråt är stoet immunt, men kan sedan smittas igen, och kasta vid senare dräktighet. Har stoet blivit kroniskt infekterat, kan viruset utsöndras då och då, och framförallt i samband med stress, eller kortisonbehandling.

Isolering

Ett abortvirus kan överleva i upptill 45 dagar. Har aborten skett i hagen bör denna därför inte användas inom 2 månader, för att vara på den säkra sidan. Om det skedde i boxen skall denna grundligt rengöras och desinfekteras och inte användas inom 4 veckor till annat dräktig sto.

Behandling

Det går inte att behandla abortvirus medicinskt. Däremot kan man välja att vaccinera mot det, och görs då i 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaden, men ger dessvärre inte ett fullständigt skydd.

Legolaz15.jpg

Provtagning

Typiska tecken på abortvirus hittas vid obduktion av fölet. Det går också att ta blodprov för att fastställa diagnosen, men är ett betydligt mindre säkert sätt.

Det labratorium som fastställer diagnosen gör sen en anmälan, då sjukdomen har anmälningsplikt.

 

Plannja o föl1.jpg

 

Källa: STC:s Hästvetrinären/Lucky Rider/Eget
Bilder: Dior

 

Anmäl
2009-12-12 10:39 #1 av: Lorita

En jättebra artikel till Skrattande 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-12-16 17:04 #2 av: Glamgirl

Bra artikel Therese!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.