2011-06-02 21:43 #0 av: CelsiusT

Det finns en hel del tävlingar inom westernridning i sverige, och dessa brukar vara lite speciella. Här tänkte jag presentera några av dom största trevliga tävlingar som finns att besöka i sverige under året.

Alla deltagare ska ha kläder av westernstuk (hatt, boots, jeans/långbyxor, skjorta/långärmad tröja) och alla hästar ska bära westernutrustning. På en hel del av tävlingarna brukar det vara trevlig feststämning runt omkring och tävlingar som varar i flera dagar brukar ha gemensamma aktiviteter på kvällarna, allt i western anda.

 

Här tänkte jag presentera några av dom största trevliga tävlingar som finns att besöka i sverige under året.

 

29 juni - 3 juli 2011 (V26 ons-sön) - Ranch Horse Classic (länk: http://www.teamrhc.se/ - tips se filmen på startsidan!) Denna är på High Chaparrals egna tävlingsarena, om man går igenom hela västernstaden och ut på andra sidan mot campingen så kommer man till tävlingsarenan, det finns möjlighet att åka häst och vagn mellan byn och tävlingsområdet. Under denna tävling så bubblar hela chappen, det är en av sveriges största hästevent med tusentals besökare och hundratals tävlande. Denna tävling är främst inriktad på koklasser (där häst och ryttare tävlar ensamma eller i lag i olika arbeten med kor), men även ranch trail (hinderbana) och timed events (fartgrenar) finns med bland klasserna. Bredvid arenan finns utställningsområde med saker till försäljning, det finns även öltält (med dansbana på kvällen) intill arenan där man kan sitta i skuggan och titta på dom fantastiska uppvisningarna.

 

17-23 juli 2011 - SM i westernridning på Bökeberg, Svedala. Detta är andra året som SM anordnas och tävlingen innehåller både ridklasser (där häst och ryttare tävlar i olika ridmönster) och koklasser (där häst och ryttare, ensamma eller i lag, tävlar i arbete med kor).

 

13-14 augusti 2011 - Ranch Team Challenge (länk: http://www.teamrhc.se/), även denna på High Chaparrals arena. En något mindre tävling än tävlingen v26, men även denna en riktig publikattraktion. Här tävlar man i lag om 3 genom hela helgen. Det är timed event, flertalet koklasser och trail på schemat.

 

19-21 augusti 2011 - Cow & Ranch Nationals på Axevalla travbana utanför Skara. Här tävlas det både i ridklasser och koklasse med härlig westernstämning.

 

Det finns många mindre tävlingar i westernridning, speciellt för ridgrenarna, koklasser finns det färre av då dessa kräver mer organisering och är mer kostsamma och svåra att arrangera. Här tänkte jag lägga in några direktlänkar till tävlingskalendrar där man kan hitta tävlingar i sitt område.

WRAS (Western Riders Association of Sweden)
RHA (Ranch Horse Association)
WRIS (Westernryttarna i Skåne)
SRCHA (Swedish Reined Cow Horse Association)