Hästar

Quarterhästen

2014-11-12 10:26 #0 av: Leffe

Quarterhästen är den mest använda hästen i USA inom westernridning och den ras som finns i störst antal över hela världen. Den är smidig, muskulös och har ett lugnt psyke. Rasen har fått sitt namn av att den är världens snabbaste häst på en engelsk kvartsmil (quartermile).

Quarterhästens historia började under koloniseringen av Amerika, eller den så kallade Nya Världen under slutet av 1400-talet. Ett stort antal hästar fördes från Europa med kolonisatörerna bland annat spanska hästar men även berberhästar och arabiska fullblod som det fanns gott om i södra Europa under den här tiden. Dessa hästar blev grunden för många av de äldre amerikanska hästraserna. Engelska importer som korsades med ädla spansk-orientaliska hästar utgjorde sedan grunden till just Quarterhästen.

Den mest betydande importen av brittiska hästar till Quarterhästens hemstat Virginia skedde år 1611 då en sändning med 17 hästar anlände till staten. Dessa 17 hästar var så kallade löphästar som tillhörde en stam med fullblodshästar som skulle komma att utgöra basen för det engelska fullblodet.

Genom korsningar och noggrann avel utvecklade man Quarterhästen som blev en snabb, mellanstor sprinterhäst, ett mellanting mellan arbetshäst och galopphäst. Namnet fick rasen genom att det var den snabbaste rasen i världen på en kvarts engelsk mil (quartermile). Under hela 1700-talet spreds Quarterhästen som en löpeld med sitt rykte om sig att vara den perfekta allroundhästen för både jordbruk, boskapsskötsel och som vagnshästar. Quarterhästen var dessutom billig i drift.

Under 1800-talet behövde pionjärerna en tålig och villig häst när de färdades västerut. Nybyggarna fick tag på hästar i vilt tillståndsom härstammade från dessa hästar som kom från Europa. De hade parat sig med bland annat vilda Mustangs. Denna nya hästras hade en naturlig instinkt för att arbeta med djur. Instinkt att beskydda andra djur. Den hade en förmåga att snabbt kunna förutse det andra djurets nästa rörelse och reagerade blixtsnabbt för att vända, mota eller en plötslig halt för att inringa till exempel en kalv som kommit bort från hjorden. Quarterhästen är en lugn och stabil häst som kombinerar styrka med atletiska förmågor. Rasen är snabb och kan starta nästan explosivt från stillastående till springande.

Quarterhästen ska ha vaket och intelligent uttryck. De har korta och breda huvuden med liten mule. Knäna är platta och breda och Quarterhästar kan vara rejält breda över bakdelen, vilket ger mer styrka bakbenen. På grund av en del utavel med fullblod finns det smalare varianter.

Är du intresserad och vill läsa mer om westernridning så gå in på Westernridning iFokus.

Stora fotot: Rumo

Källa: Svenska Wikipedia 21/3 2010

Den här artikeln är skriven av EvaGVilda Västern iFokus som vi nu har fått läna hit

Anmäl
2014-11-13 02:16 #1 av: Lasse

Tydligen en härlig häst.


Anmäl
2014-11-13 08:49 #2 av: dancer

Kul att läsa! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.