Avel & raser

Tänk innan ni avlar

2015-08-08 10:27 #0 av: Lorita

Det var en gång ett sto, låt oss kalla henne för Bella.

När Bella var två år släpptes hon som vanligt ut i hagen på morgonen. På kvällen när hon skulle in så var hon halt. Riktigt halt så veterinär tillkallades hon undersöktes mycket noga även på klinik. Inget fel kunde man hitta på henne.

Bella växte och blev ett vackert sto men fortfarande var hon så halt så endast kunde skritta. Men var gör det tänkte ägaren Bella är ett sto och ston kan få föl. Sagt och gjort Bella fick ett föl när hon var fyra år. En stilig hingst som fick heta Bellman.

Bellman växte och växte och en dag vara han stor och ståtlig och blev godkänd hingst. (man måste visa hingstar som går i avel och få dom godkända)

Han betäckte några ston inte så många, men många om man ser till hur liten rasen är. Han fick många fina ståtliga föl nästa sommar. Däribland en hingst Nadde även han riktigt vacker. Honom återkommer vi till sen.

Hingstar ska göra något som kallas bruksprov när dom fyller fyra. Detta för att visa att dom går att rida. Bellman började ridas och blev halt. Man letade och man letade och inget fel kunde hittas på Bellman. Men halt förblev han liksom sin mor.

Bellman var hingst och fick inte betäcka eftersom han inte gjort bruksprov. Därför kunde han inte användas till något. Så det slutade med att han fick åka med "änglabilen" och avsluta sina dagar.

Men Nadde då undra säkert ni. Han var så fin så han blev godkänd hingst och klarade bruksprovet. Han arbetade också som avelshingst och blev far till många fina föl. Så en dag när han var fyra år och ute och tävlade hoppning så kom Nadde till tredje hindret. Där slutade den tävlingen med att Nadde bröt benet. Han gipsades och mycket pengar lade man på att få lagat benet. Men när man tog av gipset så bröt han benet igen. Även Nadde fick åka till himlen.

Nadde obducerades och det visade sig att benet hade små porösa sprickor som var omöjliga att se på röntgen. Nadde har också lämnat små föl som kanske också en dag kan göra "nytta" i avelsboxen.

Bella då, jo hon går fortfarande och haltar och gör vackra fölungar.

Så var den sagan slut............eller?

Alla namn är fiktiva men berättelsen är sann.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2015-08-08 10:34 #1 av: Aleya

Men så henskt. Tack för din historia.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-08-08 11:53 #2 av: Lorita

Tyvärr är inte alla sagor lyckliga och denna är som sagt sann också Ledsen

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2015-08-09 20:26 #3 av: zakkris

Man ska vara noga med vilka linjer man använder, i alla typer av hästar inte bara inom western. Tragiskt att detta pågår. Men inte så förvånande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.